Colecistectomia (operatia de fiere, de bila) sau extragerea chirurgicala a vezicii biliare este unicul tratament pentru litiaza biliara, care este responsabila pentru aparitia durerii si inflamatiei. Vezica biliara este rezervor pentru bila ce este produsa in ficat si este utila in digestia alimentara. Formarea litiazei colecistice poate sa blocheze iesirea bilei din vezica biliara si astfel apare durerea abdominala in regiunea subcostala dreapta, greata, varsaturile, gustul amar matinal, fiind necesar consultul unui medic specialist chirurg.
CAND ESTE INDICATA INTERVENTIA CHIRURGICALA?
Interventia chirurgicala este necesara in cazul diagnosticarii (ecografice) a litiazei colecistice (pietre sau calculi), colecistitele acute litiazice si alitiazice (inflamatii ale colecistului din alte cauze decat cea litiazica – achene colesterolotice, polipi), traumatismele spontane, cancerul de colecist.
In majoritatea cazurilor, colecistectomia laparoscopica este o interventie chirurgicala care se realizeaza in regim de programare, dar exista si cazuri (colecistita acuta) in care interventia chirurgicala reprezinta o urgenta.
Dintre investigatiile pe care pacientul trebuie sa la faca pentru un diagnostic corect cele mai importante sunt ecografia abdominala (care vizualizeaza prezenta pietrelor si semnele inflamatiei – peretele colecistului este ingosat) si analizele de sange (hemoleucograma, bilirubina, enzimele hepatice, teste de coagulare, etc.)
Interventia chirurgicala (colecistectomia laparoscopica) se realizeaza numai cu anestezie generala. Operatia incepe cu administararea unui sedativ intravenos care relaxeaza pacientul. Dupa ce medicamentul isi face efectul, medicul anestezist introduce un tub endotraheal,care este conectat la aparatul de anestezie (ventilator). In timpul anesteziei, medicul anestezist monitorizeaza semnele viatle ale pacientului (puls, tensiune, saturatia de oxigen).
CUM SE DESFASOARA INTERVENTIA CHIRURGICALA?
Cea mai utilizata tehnica operatorie si in acelasi timp cea mai buna pentru chirurgia vezicii biliare este colecistectomia laparoscopica, care foloseste o camera pentru a vizualiza cavitatea abdominala, fata de chirurgia clasica deschisa care se realizeaza prin incizie mare, cu evidente efecte necosmetice, si care necesita o mult mai mare perioada de recuperare postoperatorie.
AVANTAJELE ABORDULUI LAPAROSCOPIC IN TRATAMENTUL LITIAZEI BILIARE:
- inlocuieste incizia mare a tesuturilor de la nivelul abdomenului cu patru mici incizii doua de 1,5 cm si doua de 0,5 cm). Rezultatul estetic este mult mai bun.
- refacerea dupa operatie este mult mai rapida si reintoarcerea la o viata normala se face intr-un timp mult mai scurt.
- dureri postoperatorii semnificativ mai scazute.
- rata de complicatii postoperatorii este foarte mica.
- durata operatiei este mai mica decat in cazul procedeului clasic.
Chirurgul incepe operatia prin realizarea a patru miniincizii la nivelul abdomenului, se realizeaza pneumoperitoneul (se introduce CO2 in caviatea abdominala pentru o vizualizare buna si pentru a avea camera de lucru), se introduc instrumentele de lucru si un laparoscop (un instrument care are o camera video si o sursa de lumina). Vezica biliara este separata de tesutul sanatos, dupa care canalul cistic (ductul prin care bila iese din colecist pentru a intra in tractul digestiv) este clipat (se folosesc clipuri din titan), aceleasi lucru se face si cu artera cistica (prin care este vascularizata vezica biliara), vezica biliara este plasata intr-o punga sterila si este scoasa prin una din miniinciziile abdominale.
In continuare, chirurgul inspecteaza zona in care a fost vezica biliara pentru a se asigura ca nu exista complicatii, se intrerupe gazul care a creat pneumoperitoneul, se scot instrumentele, iar miniinciziile sunt suturate, de obicei cu fire resorbabile.
IMEDIAT POSTOPERATOR
Dupa ce miniinciziile sunt suturate, medicul anestezist trezeste incet pacientul, tubul endotraheal este scos, iar pacientul este transportat in sectia de reanimare.
In timpul fazei de recuperare, pacientul este atent supravegheat pentru eventuala aparitie a unei durei postoperatorii, modificare a semnelor vitale. Daca evolutia postoperatorie este favorabila, pacientul este transferat in salonul de chirurgie.
In prima zi dupa operatie, se urmaresc semnele complicatiilor imediate, ce includ infectia, hemoragii, exteriorizari de bila, complicatii rare si serioase.
EXTERNAREA
Majoritatea pacientilor se externeaza la 24 de ore de la operatie, putand sa se intoarca la activitatile zilnice in mai putin de o saptamana. In general, se recomanda evitarea efortului fizic intens timp de 30 de zile.
O mica parte de pacienti necesita evitarea alimentelor ce contin grasime, imbunatatirea aportului de fibre in primele saptamani de la operatie pentru a preveni disconfortul si scaunele diareice dupa alimentatie.
Miniinciziile chirurgicale necesita minima ingrijire, pot fi spalate cu apa si sapun in timpul dusului, firele de sutura, daca sunt din material neresorbabil, sunt scoase la 7 zile postoperator, iar daca sunt din material resorbabil, nu necesita extragere.
Pentru orice exteriorizare de lichid seros sau purulent de la nivelul plagii, orice inflamatie (zona rosie) la nivelul inciziei,stare febrila sau durere abdominala de intensitate mare, trebuie informat medicul chirurg.
Domnul doctor Gabriel Matei (medic specialist chirurgie generala) va fi disponibil in clinica noastra la sfarsitul acestei saptamani (17-18 mai)
Pentru programari sunati la 0339919