Website-ul clinica-medicala-westclinique.ro utilizeaza cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor

Home

Colicile sugarului

    Colicile sugarului reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta proaspetele mamici, si nu numai. Plansul unui copil mic poate fi uneori ingrijorator pentru parintii neexperimentati, din grija de a nu avea copilul o problema medicala, din acest motiv plansul care acompaniaza episoadele de colica este de multe ori motiv de prezentare la camerele de garda sau la pediatru, mai ales in prima luna de viata. Incidenta colicilor abdominale la sugar este intre 10 si 30%.

    Ce sunt colicile abdominale ale sugarului?
    Colicile abdominale sunt dureri abdominale aparute in crize acompaniate de plans greu de consolat. Colicile abdominale apar cel mai frecvent in perioada de varsta cuprinsa intre 2 saptamani si 3-4 luni. Crizele apar mai ales seara si noaptea si sunt insotite de miscari anarhice ale membrelor inferioare (freca piciorusele) si plans cu tonalitate mai inalta, chiar tipat, inrosirea tegumentelor, abdomen destins si eliminare de gaze. Nu exista un consens pentru criteriile de diagnostic clinic. In acest moment criteriile folosite sunt – crize paroxistice de plans cu durata mai mare de 3 ore, mai mult de 3 zile pe saptamana, timp de 3 saptamani. Diagnosticul de colici abdominale este insa unul de excludere.

    Care sunt cauzele aparitiei colicilor sugarului?
    Cauzele gastrointestinale ale colicilor abdominale includ dar nu sunt limitate la refluxul gastro-esofagian, supraalimentarea, subalimentarea, alergie la proteinele laptelui de vaca, introducerea prea devreme a alimentelor solide, intoleranta la lactoza.

    Alte cauze de colici sunt – pozitii incorecte in timpul suptului, eructarea insuficienta dupa masa si prezenta gazelor in stomac prin aerofagie. Unele studii sustin ca lipsa de experienta a parintilor nu este neaparat un factor cauzal sau favorizant, pentru ca prezenta colicilor s-a observat si la al doilea sau al treilea copil din familie.

    Studii recente epidemiologice au evidentiat ca expunerea la fumul de tigara si metabolitii ce rezulta din aceasta expunere ar putea fi legati de aparitia colicilor. De asemenea fumatul matern sau tratamentul de substitutie cu nicotina in timpul sarcinii ar putea fi asociat prezenta colicilor abdominale la sugar.

    Alta ipoteza de aparitie a colicilor este in legatura cu microflora intestinala. La pacientii cu colici s-a observat un numar mic de lactobacili, comparativ cu pacientii care nu au prezentat colici.

    Cum aflam daca sugarul are doar colici sau are o alta problema medicala?
    Asa cum am precizat diagnosticul de colici abdominale este unul de excludere. Medicul care va examina sugarul va exlude in urma consultului prezenta unor probleme medicale acuta ingrijoratoare (hernie strangulata, invaginatie, otita, sepsis), insa nu sunt necesare invetigatii de laborator de rutina decat in cazurile incerte sau cand trebuie demonstrat un diagnostic de intoleranta la proteinele laptelui de vaca, boala de reflux gastroesofagian asociata cu esofagita, infectii digestive.Copilul este in general bine intre reprizele de plans, apetent, cu crestere normala si nu prezinta alte semne de inbolnavire.

    Cum putem preveni aparitia colicilor?
    1. Informarea corecta a parintilor in legatura cu cauzele de apritie
    2. Alaptare la cerere, sau daca sugarul este alimentat artificial evitarea supraalimentarii
    3. Pozitie ridicata dupa alimentare pentru a usura eructarea – pozitionarea cu burtica pe umarul parintelui ajuta la eliminarea gazelor prin cresterea presiunii abdominale
    4. Evitarea fumatului pasiv
    5. Inceperea diversificarii la vastra recomandata de medic, nu mai devreme de 17 saptamani de viata

    Ce trebuie facut atunci cand sugarul are colici?
    Copilul care plange, indiferent de motiv are nevoie de caldura si de alinare din partea parintilor. Sugarul trebuie luat in brate si mangaiat, asezat piele pe piele, la sanul sau pe burta mamei, sau pe burta tatalui. Pozitia fetala cu genunchii la piept este foarte comoda pentru bebelusi si este apreciata de parinti. Nu este nimic mai reconfortant decat sa iti tii copilul in brate. Masajul pe burtica in sensul acelor de ceasornic, si masajul pe spate este de asemenea eficient pentru calmarea colicilor. Pozitia pe burtica, si masajul spatelui in timp ce sugarul este asezat cu burtica in jos, eventual pe bratul sau palma parintelui calmeaza plansul si durerile prin cresterea presiunii abdominale, insa aceste masuri ar trebui aplicate la distanta de masa pentru a evita varsaturile postprandiale. Pe piata exista preparate pe baza de plante –ceaiuri si tincturi care au ca efect reducerea colicilor.

    Trebuie tinut insa cont de faptul ca unii sugari se constipa dupa consumul acestor preparate si ca recomandarile actuale sunt de a reduce consumul de ceai pana la interzicerea consumului de ceai la copii alaptati. Ratiunea acestor recomandari este aceea ca sugarul alaptat nu are nevoie de ceai sau de alte lichide pentru ca acestea inlocuiesc masele de lapte si pentru ca ceaiurile contin substante care impiedica absorbtia fierului. Nu exista un tratament sau o reteta miraculoasa care se stopeze aparitia colicilor. Ele se remit in jurul varstei de 3 -4 luni.

    Daca substratul aparitiei colicilor este unul medical demonstrat atunci acela trebuie tratat – de exemplu refluxul gastro-esofagian (pozitie ridicata dupa supt si in timpul somnului, fractionarea meselor, si in caz de boala de reflux tratament medicamentos), intoleranta la proteinele laptelui de vaca (la copiii alimentati artificial – introducerea unei formule de lapte speciala cu proteine intens hidrolizate), intoleranta la lactoza (pentru sugarii alaptati conduita este aceea de a ne asigura ca bebelusul suge si laptele din urma – care este mai gras si cu continut mai scazut de lactoza decat laptele de inceput si acest lucru se poate obtine prin suptul la acelasi san doua mese la rand sau daca mama are productie mare de lapte, se recomanda mulsul inainte de a atasa sugarul la san.

    Exista pe piata si produse care substituie lactaza – enzima care scindeaza lactoza, si care se pot administra la fiecare masa).In afara de aceste cazuri speciale se pot utiliza, dar cu eficienta greu de demonstrat, preparate care ajuta ca eliminarea gazelor – simeticona, care reduc colicile intestinale – trimebutina, sau probiotice care refac flora intestinala – lactobacili. Este important ca parintii sa isi pastreze calmul. Starea de spirit a mamei influenteza decisiv starea copilului. Daca plansul sugarului este totusi ingrijorator atunci este recomandata adresarea la medicul pediatru.

    Autor Dr. Dana Mihalache - medic specialist pediatru
    Pentru programări sunati la 0339919

    Tweet
    Sus