Menopauza reprezinta un fenomen natural, o etapa fiziologica din viata oricarei femei si marcheaza sfarsitul perioadei de fertilitate. Activitate ovariana inceteaza definitiv avand drept consecinte disparitia ovulatiei si incetarea secretiei hormonilor sexuali feminini – estrogeni si progesteron. Este definita prin absenta ciclului menstrual pe o perioada de 12 luni consecutive.
Menopauza are mai multe perioade:
- Premenopauza este intinsa pe o perioada de 4-6 ani poate chiar si mai mult si este caracterizata prin reducerea si apoi disparitia fertilitatii
- Menopauza propriu-zisa corespunde incetarii definitive a menstruatiilor
- Postmenopauza este perioada reprezentata de primii ani dupa oprirea menstruatiilor pana la indetarea completa a activitatii ovariene.
Varsta medie pentru instalarea menopauzei este de aproximativ 50 de ani.
Exista mai multe tipuri de menopauza:
- Menopauza naturala care apare spontan
- Menopauza indusa care apare atunci cand ciclul menstrual inceteaza ca urmare a unor actiuni medicale din sfera genital (interventii chirurgicale care vizeaza extirparea uterului si a ovarelor), tratamente pentru cancere – chimioterapie si/sau radioterapie.
- Menopauza precoce poate aparea mai devreme de 39 de ani si de cele mai multe ori este consecinta unor factori genetici sau a diferitelor interventii chirurgicale.
Cum se manifesta menopauza?
Semnele si simptomele menopauzei difera de la o femeie la alta iar la aceeasi persoana variaza in timp. Perioada de timp in care se manifesta aceste simptome poate varia de la cateva luni pana la cativa ani. Unele femei suporta aceasta perioada fara prea mai dificultati pe cand pentru alte femei aceste manifestari pot si extreme de ample, jenante si de lunga durata.
Manifestarile menopauzei sunt determinate in principal de scaderea nivelului de estrogeni. Insomniile, depresia, migrenele, bufeurile sunt doar cateva dintre simptomele intalnite in menopauza.
Bufeurile sunt pe departe cele mai cunoscute, afecteaza 75-85% dintre femei iar intensitatea si frecventa lor variaza in timp. La inceput ele apar noaptea, apoi se manifesta si pe parcursul zilei, la sfarzitul meselor sau in timpul activitatilor fizice. Sunt determinate de o vasodilatatie generalizata si se traduc printr-o senzatie de caldura in tot corpul si de inrosirea fetei, gatului si partea de sus a pieptului. Sunt insotite de senzatia de sufocare terminandu-se printr-o transpiratie abundenta mai ales la nivelul cefei fetei si partii de sus a toracelui.
Tulburarile sexuale sunt reprezentate de scaderea dorintei sexuale, atrofia vaginala si vulvara, care pot face raporturile sexuale dureroase. In aceasta perioada sunt mai frecvente infectiile urinare si vaginale. Volumul sanilor diminueaza.
Fragilitatea osoasa sau osteoporoza este legata direct de absenta secretiei ovariene. Osteoporoza este o consecinta majora a menopauzei cu implicatii puternice asupra sanatatii datorita riscului crescut de fractura in principal de coloana si de sold.
Bolile cardiovasculare (angorul, infarctul miocardic) au in risc mai mare de aparitie in perioada menopauzei deoarece estogenii nu mai joaca rolul de protector vascular, femeile ajungand sa egaleze riscului barbatilor pentru bolile cardiovasculare in aceasta perioada. Tulburarile psihice sunt frecvente. Modificarile frecvente ale dispozitiei, iritabilitatea, insomniile, anxietatea, oboseala cronica sunt acompaniate de tulburarile de memorie cu impact puternic asupra activtatilor cotidiene.
Menopauza - cand si de ce sa mergem la doctor?
Orice femeie, dupa debutul vietii sexuale trebuie sa faca periodic consulturi de specialitate. De asemenea, este important sa se cunoasca faptul ca menopauza nu exclude riscul unor patologii genito-mamare severe.
Consultatia propriu-zisa se completeaza cu o serie de investigatii precum ecografie transvaginala, citologie (Babes-Papanicolau), secretie vaginala, markeri tumorali, mamografie si ecografie mamara, dar si alte analize impuse de rezultatul consultului.
Menopauza este o modificare fiziologica normala, deci nu necesita tratament. Totusi, simptomatologia asociata poate fi uneori dificil de suportat, chiar severa. De aceea sunt necesare cateva repere de conduit pentru imbunatatirea calitatii vietii in aceasta perioada. Iata cateva repere in acest sens:
- alimentatia echilibrata, sanatoasa, reducerea aportului de zahar simplu si cofeina care inrautatesc simptomele menopauzei
- mentinerea nivelelor de calciu si vitamina D prin consumul de alimente bogate in calciu si suplimente
- controlul si limitarea factorilor de stres
- miscare regulata, exercitii fizice moderate;
- evitarea fumatului si a abuzului de alcool – care pot accentua simptomele menopauzei;
- masurile pentru ameliorarea senzatiei de uscaciune vaginala si pentru tonusul muscular (lubrifiantii vaginali si exercitii Kegel regulate).
TRATAMENTUL MEDICAMENTOS – Terapia de substitutie hormonala (TRH) si terapiile simptomatice
(TRH) consta in administrarea de estrogeni sau de estrogeni si progesteron, sub forma orala (pastile) sau transdermica (patch-uri). În cazul menopauzei precoce (instalată înaintea vârstei de 40 ani) sau a insuficienţei ovariene de orice cauză, aceasta poartă numele de terapie de substituţie hormonală, şi se realizeaza cu preparate sintetice de estrogeni (de ex. etinil estradiol) la care se adaugă progesteron, pentru protecţia uterină.
Dacă terapia se adresează femeilor cu menopauza instalată la o vârstă normală, se va numi terapie hormonală şi se realizează, de preferinţă, cu hormoni naturali. Tratamentul se poate administra secvenţial (pentru menţinerea sângerării ciclice) sau continuu (dispariţia sângerării ciclice). Există anumite situaţii clinice în care terapia hormonală este contraindicată, cele mai importante fiind:
- Cancerul mamar, endometrial, ovarian, melanom
- Boală coronariană
- Boală cerebrovasculară
- Boală tromboembolică recentă
- Antecedente de tromboembolism în sarcină sau în timpul tratamentului cu anticoncepţionale orale
- Boli hepatice evolutive
- Metroragii de cauze neprecizate
Monitorizarea terapiei hormonale se face în fiecare an prin examen clinic general, examen genital, citologie vaginală, mamografie ; pentru categoriile la risc se efectuează glicemie, lipidogramă.
Decizia privind oportunitatea terapiei hormonale este o decizie individuala, care trebuie luata de comun acord cu medicul, si care trebuie sa tina cont de raportul intre beneficii si riscuri.
Terapia naturista cu suplimente pe baza de soia sau extracte din plante precum lemn-dulce, cimifuga racemosa, trifoi rosu, marar, salvie (plante ce contin fitoestrogeni, adica estrogeni de natura vegetala) are o actiune pozitiva de diminuarea simptomatologiei specifice (in special bufeuri, insomnia, tulburari ale dispozitiei afective).
Preparatele de lavanda, sunatoare, talpa gastei, paducel, roinita, ajuta la diminuarea starii de anxietate, agitatie, la diminuarea palpitatiilor, tahicardiei si variatiilor tensiunii arteriale.
Benefic este si extractul de mladite de zmeur, merisor, sequoia, rozmarin, in cure de 2-3 luni.
Nu trebuie neglijat nici masajul terapeutic, reflexoterapia si aromoterapia cu uleiuri esentiale de lavanda, portocal, bergamota care relaxeaxa, calmeaza si echilibreaza din punct de vedere energetic si psihoemotional.
Autor: Dr. Dariana Ionita, medic specialist endocrinolog