Etiopatogenie
Generalitati – Endometrioza reprezinta o afectiune ginecologica extrem de frecventa, mai ales la femeile tinere (< 40 de ani), subdiagnosticata, din pacate, la noi in tara;
Cauze – Etiologia endometriozei pelvine nu este inca pe deplin elucidata, fiind dezbatute mai multe teorii; cea mai plauzibila o reprezinta transformarea metaplastica a epiteliului celomic, diseminarea sangvina si limfatica, precum si ‘menstruatia retrograda’ – eliberarea celulelor endometriale( mucoasa ce tapeteaza cavitatea uterina) in interiorul cavitatii abdominale, cu implantarea acestora in diferite locatii ale acesteia
- factori de risc – factori genetici – istoricul familial
- menarha( aparitia ciclului menstrual) la varste mici
- factori de mediu, alimentari
Simptomatologie – cele mai frecvente semne si simptome sunt reprezentate de durerea in timpul menstruatiei( dismenoree), durerea in timpul actului sexual( dispareunie), sangerarea vaginala anormala( sangerare mai abundenta sau sangerari intre menstruatii); in timp, pe masura ce ‘boala’ avanseaza si se cronicizeaza, durerile pot deveni continue, pot aparea modificari mictionale, modificari ale tranzitului intestinal.
La examenul clinic de obicei nu se evidentiaza modificari; poate aparea durere la palparea uterului si a anexelor; se pot evidentia, de asemenea, aparitia unor formatiuni tumorale anexiale( chisturi ovariene)
Investigatii imagistice si de laborator – investigatiile de laborator sunt nespecifice; markerii inflamatori pot fi crescuti
CA-125 – poate fi crescut in aceasta patologie, insa nu este specific, si nici nu are o sensibilitate crescuta;
Scor ROMA – se face de obicei pentru orice tumora ovariana suspecta, mai ales pentru a exclude o patologie maligna( cancerul ovarian) – este mult mai sensibil decat markerul CA-125
Examenul ecografic este extrem de important in diagnosticarea bolii si poate evidentia prezenta chisturilor endometriozice( prezinta unele caracteristici ecografice oarecum specifice); examenul ecografic poate, de multe ori, mai ales in stadii incipiente ale bolii, sa nu evidentieze nici o modificare.
Laparoscopia exploratorie este investigatia de electie – ea pune diagnosticul de endometrioza si face si stadializarea bolii; da informatii in legatura cu prognosticul bolii si este importanta la pacientele ce isi doresc obtinerea unei sarcini
Diagnostic – suspiciunea de diagnostic se face mai ales pe baza anamnezei si a examenului clinic, insa diagnosticul de certitudine se face intraoperator – laparoscopia exploratorie
Conduita terapeutica – depinde de simptomatologie, de ceea ce releva examenul clinic.
Dupa cum spuneam mai sus endometrioza reprezinta un factor important de infertilitate si multe paciente care isi doresc sarcina sunt diagnosticate cu endometrioza pelvina.
Tratamentul medicamentos poate fi doar simptomatic( combaterea durerii) sau etiopatogenic( tratamentele hormonale – analogi-Gn-Rh, progesteron sub diverse forme, tratamentul cu anticonceptionale orale, etc).
Abordarea chirurgicala a acestei patologii este, dupa cum aminteam anterior, importanta atat in diagnosticul bolii, stadializarea ei, cat si in tratamentul endometriozei. Calea de electie de abord este cea mini-invaziva( abordul laparoscopic), si tipul de interventie poate varia de la o simpla explorare, pana la interventii extrem de complexe care sa necesite echipe interdisciplinare( ginecolog, chirurg, urolog)
Evolutie. Complicatii.
Evolutia bolii fara tratament este, de obicei, catre agravarea simptomatologiei – durere( durere la menstruatie, durere la contactul sexual pana la aparitia durerii continue in sfera pelvina), tulburari de tranzit intestinal, tulburari ale tractului urinar.
Tratamentul chirurgical si tratamentul medicamentos adjuvant vindeca boala, insa de multe ori doar temporar, endometrioza fiind o patologie recidivanta, mai ales atunci cand este descoperita in stadii avansate. De multe ori scopul este de a ajuta la obtinerea sarcinii, si peste 60% din pacientele cu endometrioza concep in primele 6 luni postoperator.
Recomandari medicale. Ca si recomandari sfatul este ca pacientele sa se adreseze unui specialist atunci cand exista dureri menstruale ce necesita tratamente antialgice( dureri rebele la tratamentul antiinflamator), dureri in sfera genitala in timpul contactului sexual.
Din pacate, la noi in tara populatia nu este foarte bine informata in legatura cu aceasta patologie frecvent intalnita mai ales la femeile tinere, in perioada fertile. Asfel ca multe paciente sunt diagnosticate fie intr-un stadiu mai avansat al bolii atunci cand tratamentul chirurgical este destul de complex, fie atunci cand un cuplu se investigheaza pentru infertilitate.
Sfatul medical este sa accepte o investigatie, chiar daca ea este invaziva( interventie chirurgicala – laparoscopia exploratorie) avand in vedere complicatiile ce pot aparea daca boala nu este descoperita si tratata la timp.
Pentru programari la domnul Dr. Mitroi Costin Gabriel sunati in call center-ul clinicii noastre 0339.919