Website-ul clinica-medicala-westclinique.ro utilizeaza cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor

HomeSfatul medicului

Sfatul medicului (68)

Un examen papanicolau anormal este atunci când un medic ginecolog constată rezultate anormale la testele citologice. Acest lucru va poate ingrijora  dar este rareori o problemă. Există diferite grade de severitate de teste citologice anormale, şi în mod normal numai teste severe va sugera o problema, cum ar fi instalarea cancerului de col uterin. Cele mai multe valori anormale ale testelor citologice va cere pur şi simplu un alt test să se efectueze la o dată ulterioară.

Un test Papanicolau este conceput pentru a investiga starea de sănătate a colului uterin. Exista un sistem eficient care invita femeile sa aiba un test citologic efectuat anual, o data la 2 ani sau chiar la 3 ani. Acest lucru a scăzut în mod semnificativ numărul de cazuri de cancer de col uterin, ca boala este acum prins în fază incipientă şi este, prin urmare, mai usor de tratat. Pacienta pentru recoltare testului papanicolau va avea un specul introdus în vagin pentru a permite medicului ginecolog  sa preleveze celule de la nivelul colului uterin cu ajutorul unei periute sau spatule.  Experienţa poate fi neplacuta pentru multe femei, dar este relativ simplă şi extrem de benefică. Rezultatele testului sunt returnate pacientului in aproximativ 10 zile , şi va fi normal sau anormal.

Un rezultat anormal înseamnă că pacientul trebuie să revină pentru un alt test sau sa continuie investigatiiile specifice. Testul poate fi usor anormal, moderat anormal sau sever anormal. Testul poate fi anormale pur şi simplu ca urmare a compoziţiei chimice a celulelor din colul uterin din cauza menstruatiei din cauze hormonale, sau poate chiar  sarcina. Cele mai multe teste  repetate vor ieşi în normale daca testul initial  nu a oferit o citire corectă. Daca testul initial a fost sever anormal cel mai probabil este csi testul repetat sa evidentieze modificari.

Dacă testul repetat este anormal, aceasta poate sugera o problemă. În cazul în care este în mod constant sever anormal, acest lucru poate evidentia debutul cancerului de col uterin.. Mai multe teste vor fi efectuate, precum şi biopsii de col sau E.R.A.D( electrorezectie cu ansa diatermica). Chiar şi în această etapă, este puţin probabil ca s-a dezvoltat o forma de cancer, dar specialistul va fi capabil să-l trateze la timp in mod eficient. Din acest motiv, este important ca femeile sa efectueze  în mod regulat testul papanicolau pentru a preveni aparitia cancerului de col uterin.

Sursa: www.ginecolife.ro

Programari pentru 13-14 iulie la Call Center (0339) 919

Tweet
Detalii...

Specialiștii vorbesc despre o adevărată epidemie a tulburărilor de comportament alimentar: fie mâncăm prea mult, fie mâncăm prea puțin. Se discută mult și despre influența mass-media asupra imaginii corporale. Tulburarile de alimentatie nu sunt un  moft, sau o fita a secolului XXI, ci o boala reala, care lasa urme adanci la nivel psihic si somatic.

Despre obezitate se cunoaste ca este un flagel al societatii moderne . Obezitatea apare de la varste din ce in ce mai fragede. Este o boala de metabolism caracterizata prin cresterea in greutate, datorita unui dezechilibru intre aportul si consumul de energie. In definirea si clasificarea obezitatii se utilizeaza Indicele de Masa Corporala care ia in calcul greutatea si inaltimea subiectului respectiv.

Un important factor de risc este ereditatea, pentru ca, la anumite persoane, exista o predispozitie la obezitate. Aceasta predispozitie este de obicei comuna mai multor membri ai aceleiasi familii. Este mai degraba o mostenire  a obiceiurilor alimentare din cadru familiei respective. Anumite modificari ale glandelor endocrine se pot manifesta prin obezitate si anume: hiperfunctia glandelor suprarenale, unele boli ale pancreasului, hipotiroidismul, tulburarile ovariene.

Aceasta acumulare de grasime nu numai ca determina un efect inestetic nedorit, ci  reprezinta si un factor de risc pentru unele boli grave precum ateroscleroza cu consecintele ei ( infarctul de miocard si hemoragia cerebrala), diabetul zaharat, artrozele, varicele, litiza biliara infertilitatea, neoplasmele, depresia.

Unul din cele mai importante principii in tratamentul obezitatii este adaptarea lui la particularitatile fiecarui pacient. Tratamentul trebuie sa include intotdeauna o dieta adecvata, cresterea activitatii fizice, tratament medicamentos si daca este cazul chirurgia bariatrica.
La polul opus se afla: anorexia nervoasa (AN), bulimia nervosa (BN) si mancatul compulsiv (binge-eating).

Avand in vedere ca standardele occidentale de frumusete contemporana au impus pe piata  modelul de femeie Barbie multe tinere au ajuns sa cada in capcana slabitului excesiv, luandu-si modele precum  Victoria Beckham celebra pentru episoadele de anorexie.
Anorexia nervoasa se manifesta prin refuzul persoanei de a mentine un minimum de greutate corporala normal in raport cu varsta si inaltimea. Persoana tine diete severe, se infometaza si practica mult sport. Stima de sine este conditionata de numarul de kilograme. Unii ”se vad” grasi, altii realizeaza ca sunt foarte slabi insa considera ca anumite parti ale corpului sunt prea “grase”.

In bulimia nervoasa poate exista aceeasi perceptie distorsionata legata de imaginea corporala. Deosebirea este ca, de cele mai multe ori persoanele cu bulimie sunt normoponderale, consuma alimente bogate in calorii (dulciuri, mancare de tip fast-food). Ca urmare a mancatului compulsiv si a lipsei de autocontrol, apar sentimentele de vinovatie, teama ca s-ar putea ingrasa. Recurg astfel la vomismente auto-induse, abuz de laxative, ceaiuri sau pastile pentru slabit, diuretice, exercitii fizice intense, etc.

Primele semne care anunta instalarea tulburarii sunt oscilatii ponderale masive, mancatul excesiv, restrictia alimentara, absenta a trei menstre consecutive, abuzul de ceaiuri pentru slabit, laxative, diuretice, etc. Cand tulburarea este deja instalata, apar consecintele negative: tulburari depresive si anxioase, izolare sociala, insomnii, lipsa ciclului menstrual, caderea parului, esofagita, scaderea temperaturii bazale a organismului, complicatii cardio-vasculare, etc..

In ceea ce priveste tratamentul tulburarilor de alimentatie nu putem spune ca s-a inventat pastila minune insa cele mai bune rezultate s-au inregistrat cu psihoterapia cognitiv-comportamentala care actioneaza la nivelul perceptiei persoanei respecive. In cazurile grave, se prescrie medicatie si se impune spitalizarea pentru reechilibrare nutritionala.

Preventia acestor tulburari incepe de la cea mai frageda varsta: copilul trebuie sa beneficieze de o alimentatie sanatoasa si echilibrata, fara a fi indopat sau restrictionat de la mancare. Insa nu trebuie uitat ca parintii sunt cei care constituie cel mai bun exemplu pentru copiii si de aceea ei trebuie sa fie primii care trebuie sa aibe o viata sanatoasa

Autor: dr. IONITA DARIANA – medic specialist endocrinologie

Tweet
Detalii...

In fiecare luna, la nivelul ovarelor unei femei ce nu se afla in menopauza, se dezvolta un folicul ovarian, din care, aproximativ la jumatatea ciclului menstrual, se produce ovulatia. Din acest folicul ovarian matur se dezvolta corpul galben ce prezinta un rol deosebit de important in primele saptamani de sarcina. Ruptura corpului galben (chistului luteal) reprezinta un fenomen foarte frecvent, simptomatologia variind de la mimarea unui abdomen acut chirurgical (ce necesita interventia chirurgicala de urgenta) pana la lipsa completa a simptomatologiei (cel mai frecvent).

Sangerarea din momentul “ruperii” chistului variaza, astfel putandu-se ajunge chiar si la socul hemoragic atunci cand pacienta se prezinta prea tarziu la Camera de Garda sau sursa de sangerare este mare.

Semne si simptome
De cele mai multe ori pacientele se prezinta la medic din cauza prezentei unei dureri aparute brusc in urma unui efort fizic sau a actului sexual, durere aparuta de obicei in a doua jumatate a ciclului menstrual.
Alte cauze de prezentare la specialist pot fi:

  • o sangerare vaginala anormala
  • alterarea starii generale
  • aparitia unei lipotimii sau chiar a sincopei (datorata hemoragiei intraperitoneale)
  • socul hemoragic
  • prezenta greturilor si a varsaturilor (semne de iritatie peritoneala)
  • aparitia unei dureri la nivelul unuia dintre umeri (durere iradiata – semn de hemoragie intraperitoneala)

La examenul clinic se poate decela aparitia hipotensiunii (mai ales in ortostatism), a tahicardiei (primul semn clinic al socului hemoragic), a febrei; la examenul ginecologic se observa de multe ori aparitia unei mase anexiale dureroase la palpare si iritatia peritoneala (“tipatul Douglas-ului”).
Diagnostic
Diagnosticul este facil la pacientele ce se prezinta cu tabloul complet al hemoragiei intraperitoneale aparute in contextual clinic mentionat mai sus.
Analizele de laborator:

  • testul de sarcina este obligatoriu – pentru a exclude sarcina, fie intrauterina, fie extrauterina;
  • hemoleucograma completa si coagulograma – pentru a evalua si monitoriza gravitatea hemoragiei intraperitoneale;
  • determinarea grupului de sange si a Rh-ului – in vederea eventualei transfuzii sangvine;
  • culturile de la nivel cervical si urinar – la paciente ce se prezinta cu dureri mari in etajul abdominal inferior
  • sumarul de urina – pentru excluderea litiazei renale

Dintre mijloacele imagistice, cel mai important este examenul ecografic (atat cel abdominal – pentru aprecierea sangerarii, cat si cel transvaginal); poate evidentia prezenta unei tumori anexiale si exclude alte cauze ale hemoragiei intraperitoneale.
Un rol important in diagnostic si tratament il are laparoscopia (laparotomia este rezervata cazurilor extreme – paciente in soc hemoragic).

Tratament
De cele mai multe ori simpla supraveghere clinica si ecografica este suficienta, dublata de un tratament simptomatic (antialgic si antiinflamator) – la paciente stabile hemodinamic ce se prezinta cu dureri usoare in etajul abdominal inferior; acest lucru se face de cele mai multe ori in ambulatoriu (nu necesita internare). In cazurile in care starea generala este alterata supravegherea intraspitaliceasca este obligatorie cu monitorizarea constantelor biologice. Interventia chirurgicala se efectueaza la pacientele ce prezinta sangerare activa si semne ale socului hemoragic.

Sursa: www.gabimitroi.ro

Tweet
Detalii...

Lipomul este o tumora benigna, frecventa, care se dezvolta pornind de la  tesutul adipos situat sub piele. Se prezinta ca o tumefactie (umflatura) supla sau moale situata  subcutanat intre piele si tesutul muscular. De obicei este insensibila, nedureroasa si are o crestere progresiva in volum de-a lungul anilor sau deceniilor.

Unde se localizeaza lipoamele la nivelul corpului ?

Se localizeaza in general la nivelul bratelor, antebratelor, la radacina coapselor, pe spate, gat, frunte, etc. (sau oriunde pe corp). Lipomul poate fi unic sau multiplu (lipomatoza difuza). Dimensiunile variaza de la dimensiuni comparabile cu ale unei alune, nuci pana la dimensiunea unei portocale sau mai mari.

Lipomul este o formatiune dureroasa ?

In general nu este dureroasa,dar poate deveni mai ales in cazul special al localizarii lipomului sub planul muscular (cand  lipomul aflat de fapt intre  doua planuri musculare care se misca unul in raport cu celalat, poate genera dureri),  sau in cazul in care prin volumul sau exercita fenomene de compresiune pe fascicule nervoase.

Cum se pune diagnosticul de lipom ?

Pacientul se prezinta la medic pentru ca a remarcat aparitia unei bule de grasime ce a crescut in ultimul timp, a devenit dureroasa sau inestetica.. Nu in ultimul rand pacientul este preocupat de natura formatiunii.

Medicul va face examenul clinic prin simpla palpare si va constata cel mai adesea o formatiune moale, mobila ,nedureroasa. Pielea situata deasupra lipomului are aspect normal. La cel mai mic dubiu in legatura cu natura formatiunii, se poate realiza o biopsie pentru diagnosticul diferential cu liposarcomul, care este o tumora maligna. O ecografie de parti moi poate fi utila in diagnostic. Examenul de certitudine in ceea ce priveste natura formatiunii este cel histopatologic (se examineaza intreaga piesa extirpata chirurgical).

Cand se aplica tratamentul chirurgical ?

Se poate aplica oricand din ratiuni estetice, sau in cazul in care lipomul e dureros, jenant, sau cand se suspicioneaza o alta natura decat cea lipomatoasa a formatiunii respective.Lipomul se poate opera sub anestezie locala (in majoritatea cazurilor), dar in functie de marime si localizare un alt tip de anestezie (rahidiana, generala chiar) poate fi necesara.

Incizia este de obicei centrata pe lipom, in raport cu talia acestuia.Chirurgul va diseca, pune in evidenta si extirpa formatiunea.Interventia se incheie cu sutura estetica a pielii.

Piesa extirpata trebuie trimisa unui laborator de anatomie patologica.

Ce se intampla inainte si dupa operatie ?

Veti fi spitalizat in dimineata operatiei. Este necesar un bilet de trimitere de la medicul de familie si o adeverinta de salariat sau talon pensie, pentru a putea proba calitatea dumneavoastra de asigurat.

Odata spitalizat zona ce urmeaza sa fie operata va fi epilata. Interventia are loc cel mai frecvent sub anestezie locala,deci veti putea parasi in acest caz spitalul in aceeasi zi. Rareori operatia de lipom necesita supraveghere 24 de ore. Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operatie. Pentru a avea o cicatrice cat mai estetica este bine sa evitati regiunea operata de razele directe ale soarelui in primul an de la operatie.

sursa: www.stefantuca.ro

Tweet
Detalii...

Inflamatiile pielii, modificarile de textura sau culoare si petele care apar pe aceasta, pot fi rezultatul unor afectiuni cutanate cronice sau a contactului cu un alergen sau iritant. Exista cateva simptome cu ajutorul carora puteti depista unele probleme ale pielii mai des intalnite la adulti.

Unele afectiuni sunt total inofensive, dar altele pot fi serioase, astfel ca este intotdeauna indicat sa se consulte un medic pentru un diagonostic corect

Tipuri de boli cutanate intalnite la adulti

  • Herpes zoster. Herpes zoster sau zona zoster este o afectiune a pielii cauzata de virusul varicelei. Persoanele care au avut varicela in timpul copilariei sunt mai predispuse sa dezvolte herpes zoster la maturitate. Herpesul zoster debuteaza cu senzatii de arsuri si furnicaturi. O eruptie cutanata va aparea pe piele. In prima etapa vor fi prezente mici proeminente ale pielii care se vor transforma in basici dureroase in scurt timp. Eruptia cutanata apare cel mai frecvent pe trunchi si fese, dar poate fi localizata oriunde pe corp. Poate dura saptamani sau chiar luni, pana cand simptomele initiale vor disparea. Cu toate acestea, durerea, furnicaturile, amorteala si senzatia de mancarime pot continua mult timp dupa ce eruptia cutanata dispare. Conditia poate fi recurenta - s-ar putea manifesta de mai multe ori pe parcursul vietii unei persoane. Tratamentul cu medicamente antivirale, steroizi, antidepresive si topice pot fi de ajutor in tratarea herpesului zoster.
  • Urticarie. Urticaria este rezultatul unei reactii alergice. Este caracterizata prin prezenta eruptiei cutanate, insotite de prurit intens. In plus, poate aparea si senzatia de arsura. Papulele ar putea sa apara disociat pe corp sau pot afecta o zona mai mare. Eruptia ar putea persista de la cateva minute la cateva zile. Cele mai frecvente cauze ale urticariei sunt consumul unor produse alimentare, medicamente sau prezenta unor infectii. Tratamentul cu antihistaminice poate rezolva aceasta problema.
  • Psoriazis. Psoriazisul nu este o eruptie cutanata contagioasa. Specific aceste afectiuni este aparitia unor placi groase, de culoare rosie, care sunt acoperite cu solzi albi sau argintii (care se descuameaza). Psoriazisul afecteaza in mare parte scalpul, coatele, genunchii si zona inferioara a spatelui, dar poate aparea oriunde pe suprafata corpului. Psoriazisul este o boala cu caracter recurent puternic. Cauza acestei conditii nu se cunoaste inca, dar conditia apare atunci cand sistemul imunitar sustine multiplicarea rapida a unori noi celule ale pielii. Tratamentele pentru psoriazis includ unguente topice, fototerapie si medicamente utilizate pe cale orala, injectabile sau sub forma de perfuzii.
  • Eczema. Termenul de eczema poate include mai multe afectiuni non-contagioase ale pielii. Eczemele provoaca inflamatia pielii si inrosirea acesteia, insotite de senzatia de mancarime. Cauza eczemelor ramane necunoscuta. Este posibil ca expunerea la iritanti, alergeni sau stres sa duca la declansarea unor eczeme. Eczema apare de obicei pe coate, maini si in zonele unde se indoaie bratele sau picioarele (in spatele genunchilor, de exemplu). Tratamentul include medicamente topice si orale sau injectii.
  • Rozacee. Debuteaza adesea cu tendinta de inrosire, cu usurinta, a pielii. Acneea rozacee provoaca roseata in jurul nasului, barbiei, obrajilor, fruntii si chiar inrosirea ochilor. Roseata se poate intensifica in timp si poate dobandi un aspect neplacut, cu vase de sange vizibile. In unele cazuri, pielea din zonele afectate se poate ingrosa, umfla si pot aparea pustule. Tratamentul acneei rozacee include medicamente si proceduri chirurgicale, inclusiv terapie cu laser, dermabraziune si electrocauterizare, pentru a remoderea zonelor afectate.
  • Piciorul atletului. Este o afectiune fungica a pielii picioarelor. Aceasta boala determina inrosirea si exfolierea pielii picioarelor. Conditia este insotita de senzatie de prurit si arsura. Uneori, se pot dezvolta vezicule si/sau rani in zonele afectate. Afectiunea este contagioasa si se transmite prin contact direct - purtarea de incaltaminte a unei persoane bolnave sau mersul descult in vestiare si piscine. Piciorul atletului este tratata cu antifungice topice si medicamente adminstrate oral, in cazurile mai severe.
    Tweet
Detalii...

Organizatiile de sanatate si stomatologie au incercat sa fixeze niste standarde conform carora este recomandat ca de doua ori pe an, oamenii sa vada un dentist pentru un control de rutina sau pentru curatarea dintilor.
              
Recomandarea s-a dovedit a fi utila si de atunci a ramas aproape o regula. Chiar daca acasa avem grija de dintii si de gingiile noastre, tot trebuie sa ne deplasam pana la cabinetul stomatologic o data la 6 luni pentru ca ei pot vedea si depista probleme pe care noi nu le cunoastem sau de care nu ne putem da seama.
              
De obicei, degradarea dintilor nu se face simtita decat in stadii destul de avansate.Un control periodic ii va permite stomatologului sa gaseasca problemele in faze incipiente cand sunt mult mai usor de tratat. In medie, doua vizite pe an functioneaza pentru majoritatea oamenilor.

Putini pot efectua vizite si mai rare, doar o data pe an, pentru ca dantura lor este puternica si nu necesita controale mai dese. Exista insa si cazuri in care vizitele trebuie sa depaseasca frecventa de doua ori pe an, pentru ca dantura lor este periclitata de boli periodontale (fie din cauza afectiunilor gingiilor, fie din cauza ca imunitatea impotriva bacteriilor este scazuta, fie din cauza ca exista o predispozitie la formarea tartrului si a cariilor).

Tweet
Detalii...

Ce sunt varicele membrelor inferioare ?

Varicele sunt dilatari patologice permanente ale venelor superficiale ale membrelor inferioare.Venele membrelor inferioare sunt prevazute cu valve care au rolul de a impiedica refluxul sange datorita gravitatiei, asigurandu-se astfel circulatia sangelui dinspre periferie spre centru (spre inima). Incompetenta acestor valve determina alterarea functionarii acestor vene superficiale cu insuficienta venoasa si aparitia consecutiva a varicelor.

Cauzele aparitiei varicelor

Varicele apar mai frecvent la femei comparativ cu barbatii. Exista de asemenea factori favorizanti cum ar fi sarcina si factori agravanti ca cei ereditari, obezitatea sedentarismul, activitatea profesionala statica. Mult mai rar insuficienta venoasa superficiala este secundara unei anomalii a venelor profunde.

Simptomatologia si evolutia bolii varicoase

Existenta unei circulatii venoase alterate la nivelul gambelor si coapselor determina simptomatologie mai ales in ortostatism (in picioare).Dilatatiile varicoase inestetice pot fi mai mult sau mai putin importante, iar din punct de vedere al simptomelor pot apare: senzatia de durere si greutate la nivelul gambelor, furnicaturi, crampe nocturne, senzatie de arsura si roseata, edem (umflarea picioarelor) la nivelul gleznelor si moletului,coloratia inchisa a pielii.In stadiile mai avansate stagnarea sangelui in sistemul venos superficial poate antrena o atingere a tesutului cutanat responsabila de eczema, hipodermita sau ulcere varicoase de gamba.

Tweet
Detalii...

Punctul G denumit după numele lui Ernest Grafenberg este o zonă erogenă situată pe peretele vaginal anterior de forma unui bob de fasole care atunci cand este stimulat duce la excitare sexuală puternică, si orgasme. Femeile pot ajunge la orgasm prin stimularea clitorisului, a vaginului sau a punctului G.

Acesta reprezintă o zonă bogat vascularizată si inervată  a cărei existentă a fost de multe ori pusă sub semnul intrebării; totusi unele studii, folosind ultrasunete au pus in evidentă această zona.

Această zonă este mai greu de stimulat in timpul actului sexual datorită unghiului de penetrare si a situării pe o suprafata convexă.

Tweet
Detalii...

Otita este inflamatia sau infectia urechii. Aparitia acetei afectiuni se leaga mai ales de sezonul rece, dar nu contati pe asta! Poate sa apara si in alte perioade ale anului. Otita este mai frecventa la copii.

Mucoasa nazala inflamata prin infectii virale sau microbiene poate sa afecteze si urechea medie ducand la otite medii acute. Suflarea nasului cu presiune poate arunca agentii microbieni in cavitatile urechii.

Atunci cand racesti, tubul de legatura dintre urechea medie si gat (Trompa lui Eustachio) se inflameaza si se blocheaza. Acest blocaj iti poate favoriza acumularea de lichid in urechea medie.

Tweet
Detalii...

Cancerul ovarian este o boală gravă care rămane de multe ori ascunsă, neavând simptome specifice în fază incipientă, ceea ce face diagnosticarea precoce foarte dificilă. Iată şapte lucruri pe care este bine să le ştim despre cancerul ovarian:
1. Toate femeile pot face cancer ovarian
Cancerul ovarian este diagnosicat anual la aproximativ un sfert de milion de femei din întreaga lume. Spre deosebire de alte forme de cancer, această boală afectează femeile atât din ţările dezvoltate cât şi pe cele din ţările în curs de dezvoltare. Este important să ştim care sunt simptomele, factorii de risc şi istoricul familial, atât din partea mamei cât şi din partea tatălui.
2. Cunoaşterea semnelor incipiente ale bolii poate salva vieţi
Experţii sunt de părere că frecvenţa şi apariţia combinată a anumitor simptome pot fi semne incipiente ale cancerului ovarian. Dacă o femeie manifestă în mod frecvent una sau mai multe dintre simptomele de mai jos, este foarte important să ia legătura cu un medic:
• Dureri abdominale sau pelvine
• Modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipaţie)
• Modificări urinare
• Sângerări vaginale neobisnuite
• Dureri în timpul contactului sexual
• Pierdere în greutate
• Oboseală, astenie
Având în vedere că această simptomatologie poate fi specifică şi altor boli, este mai bine să mergem la medic.

Tweet
Detalii...