Recoltati din prima urină de dimineată sau la cel putin 3-4 ore de la ultima mictiune, într-un recipient steril, cu gâtul larg si cu capac care se închide etans (furnizat de laborator sau achizitionat de la farmacie).
Înainte de recoltare spălati bine mâinile cu apă si săpun si uscati-le.
După o toaletă locală riguroasă a organelor genitale externe cu apă si săpun, uscati zona decontaminată cu tampoane de tifon sterile.
- la femeie: se usucă prin stergere unică din fată spre spate. Se recomandă introducerea unui tampon vaginal înainte de mictiune pentru a preveni contaminarea urinii cu secretii vaginale.
- la bărbat: decalotati glandul pentru efectuarea toaletei locale.
Lasati urina să curgă pentru câteva secunde si apoi plasati recipientul sub jetul de urină, astfel încât să colectati “jetul mijlociu“ de urină. Astfel va scădea posibilitatea de contaminare a urinii cu microorganisme din uretra anterioară. Recoltati minim 20 ml de urină.
Pentru sugar si copilul mic care nu are controlul voluntar al mictiunii sau pentru alti pacienti necooperanti la care recoltarea este dificilă, se utilizează pungi de plastic sterile autoadezive (se pot achizitiona de la farmacie). Decontaminati si uscati regiunea genital externă si perineul. Fixati în jurul vulvei sau penisului orificiul pungii de recoltare.Transferati urina din punga de recoltare în recipientul de plastic cât mai repede după emisie, pentru evitarea contaminării cu floră cutanată. Faceti transferul cu o pipetă de unică folosintă. În lipsa pungilor de plastic sterile, trebuie pândit momentul mictiunii pentru a prinde proba într-un flacon cu gura largă. Evitati contactul interiorului sau marginilor recipientului de plastic cu pielea mâinilor, coapselor sau ariei genitale, pentru a scădea riscul de contaminare cu microorganism comensale de pe piele.
Închideti etans capacul recipientului după recoltare. Etichetati recipientul si înscrieti numele, data si ora recoltării.
Aduceti recipientul cu urină la laborator în maximum 2 ore de la recoltare (dacă nu este posibil, se mentine la frigider sau în geanta termoizolantă cu acumulatori de frig, din momentul recoltării si pe durata transportului la laborator).