Home

Sangerarea vaginala anormala

    Sangerarea vaginala anormala avand ca sursa uterul (menoragia, metroragia, menometroragia), aparuta la o persoana activa sexual si care nu foloseste nici un mijloc contraceptiv, trebuie sa ne faca sa ne gandim la o eventuala sarcina (intra sau extrauterina); de aceea in aceste cazuri, inainte de ajunge intr-un cabinet de specialitate (atunci cand sangerarea nu este foarte mare) este bine ca pacienta sa faca un test de sarcina.

    O alta cauza frecventa de aparitie a menometroragiei (sangerare mare la menstruatie) sau a metroragiei (sangerare intermenstruala) este reprezentata de anovulatie (cicluri menstruale in care nu se produce ovulatia – ruperea folicului ovarian matur cu eliberarea in cavitatea peritoneala a ovocitului); cel mai frecvent anovulatia apare in sindromul amenoree-anovulatie sau sindromul ovarelor micropolichistice (SOPC), o tulburare complexa endocrina in care primum movens este reprezentat de o tulburare a metabolismului glucozei in celula ovariana.

    Alte tulburari endocrine ce pot duce la aparitia metroragiilor disfunctionale sunt reprezentate de bolile tiroidiene (hipotiroidismul, mai rar hipertiroidismul), diabetul zaharat, tumori hipofizare, etc.

    Infectia intrauterina – endometrita, endomiometrita – este o cauza din ce in ce mai frecventa de sangerare vaginala abundenta (menstruala sau intermenstruala), insotita de cele mai multe ori de dureri pelvine; microbii cel mai frecvent intalniti sunt chlamydia trachomatis, mycoplasma hominis, gonococul (neisseria gh.).

    Anomaliile anatomice – fibroamele uterine – reprezinta si ele o cauza frecventa de aparitie a unei sangerari vaginale anormale (insotita uneori de aparitia durerii pelvine) – diagnosticul se pune simplu printr-o ecografie pelvina transvaginala. O alta anomalie anatomica (in fond tot o tulburare hormonala) este reprezentata de prezenta polipilor endometriali.

    Coagulopatiile reprezinta cauze rare de aparitie a sangerarilor vaginale anormale (ex.: hemofiliile, bolile hepatice cornice, boala Von Willebrand, leucemiile, etc.).

    Neoplaziile (cancerul endometrial, cancerul ovarian, cancerul endocervical) produc si ele sangerari vaginale anormale, insa de obicei la varste mai inaintate – necesita o expunere mai ampla.

    Tratamentul este specific fiecarei afectiuni in parte (tratament hormonal in cazul anovulatiei si a tulburarilor endocrine, tratament chirurgical in cazul anomaliilor anatomice, tratament complex – radioterapie, chirurgie, CHT – in cazurile oncologice). Este bine de stiut ca orice sangerare vaginala intermenstruala, mai ales la paciente aflate in perioada de perimenopauza, reprezinta un semnal de alarma -  necesita un consult ginecologic urmat eventual de efectuarea unei manevre minim invasive bioptice (ex: chiuretajul uterin biopsic) – putand reprezenta substratul unei afectiuni premaligne sau chiar maligne.

    Sursa: www.gabimitroi.ro

    Programari pentru data de 20 si 21 iulie la Call Center (0339) 919

    Tweet
    Sus