Home

Febra la copii

    Febra - cel mai frecvent motiv de prezentare la medic pentru micii pacienti pediatrici

    Ce este febra?
    Febra reprezinta cresterea temperaturii corporale peste valoarea normala si apare de cele mai multe ori ca o reactie de lupta a organismului impotriva bolii. La copil febra reprezinta cresterea temperaturii centrale peste valoarea de 38oC, intre 37,7oC si 37,9 oC vorbim despre subfebrilitate. Temperatura corpului poate sa creasca pana la valori apropiate de pragul de febra in cazul unor situatii fiziologice, legate de activitatea fizica, sau de metabolism, si variaza in functie de momentul zilei (temperatura creste de obicei seara, dupa activitati fizice sau dupa efortul de alimentatie, precum si in cazul deshidratarii sau al supraincalzirii – insolatie, temperatura din mediu foarte ridicata, copil prea gros imbracat, dupa o baie cu apa prea calda). De cele mai multe ori febra se asociaza cu modificari ale semnelor vitale – copilul este tahicardic (ii bate inima mai repede), respira mai des si mai superficial, prezinta inrosirea tegumentelor fetei (facies vultuos), si uneori pot apare frisonul sau convulsiile febrile (diferenta intre frison si convulsii febrile fiind pierderea constientei in cazul convulsiilor).

    De ce apare febra?

    Febra este un semn de boala, in conditiile in care au fost excluse cresterile temperaturii corporale cauzate de factori externi sau interni, asa cum am exemplificat mai sus. De cele mai multe ori este semnul unei infectii – virale sau bacteriene. La copil infectiile cele mai frecvente sunt cele de tract respirator superior, de cele mai multe ori de cauza virala, infectiile de tract respirator inferior, care pot fi si de cauza bacteriana, infectiile ORL – otitele, infectiile urinare (de multe ori febra este singurul semn de infectie urinara la copilul mic), infectiile digestive – gastroenteritele acute (cel mai frecvent virale), boli infecto-contagioase (bolile copilariei). Febra poate sa apara si in infectii grave cum ar fi meningitele, septicemiile – in acest caz este insotita de alterarea starii generale a copilului si de alte semne si simptome specifice. Alte boli in care poate sa apara febra sunt: bolile canceroase, autoimune, unele boli neurologice. Eruptia dentara nu se asociaza cu febra, copilul poate prezenta insa subfebrilitate. Asocierea eruptiei dentare cu febra si scaune diareice, nu este normala, ea inseamna de fapt prezenta unei infectii care coincide cu momentul eruptiei dentare.

    Cum masuram temperatura?

    Temperatura corporala centrala poate fi masurata intrarectal – recomandat pana la 3-5 ani, si auricular. Temperatura periferica este cu aproximativ jumatate de grad mai mica decat temperatura centrala si se masoara axilar sau la nivelul tegumentului. Aprecierea caldurii tegumentului cu mana la nivelul fruntii sau al extremitatilor nu este o metoda sensibila de masurare a temperaturii corpului, pentru ca de cele mai multe ori extremitatile copiilor cu febra sunt reci si pentru ca aceasta metoda nu ne poate spune cu exactitate cat de ridicata este temperatura corpului. Atunci cand suspicionam ca un copil are febra, temperatura corpului trebuie monitorizata corect. Aspectul curbei febrile (temperatura corporala pe parcursul zilei) poate fi un indiciu important pentru medic si pentru stabilirea unui diagnostic. Termometrul cu mercur nu se mai utilizeaza din cauza riscurilor de accidentare, insa avem la dispozitie termometre electronice ce se pot utiliza atat intrarectal cat si axilar, termometre de ureche si termometre pentru tegument.

    Ce masuri trebuie luate in cazul in care copilul are febra?

    • Dezbracam copilul, deschidem geamul pentru a scadea temperatura in incapere (18-19oC).
    • Administram un antitermic. Antitermicele disponibile pentru a fi administrate copiilor sunt acetaminofenul – paracetamol (forme de prezentare suspensie orala, sirop, supozitoare si comprimate), ibuprofenul, care poate fi administrat dupa varsta de 3 luni (forme de prezentare suspensie orala, sirop, supozitoare, drajeuri), metamizol (algocalmin – forme de prezentare supozitoare, comprimate, solutie injectabila). In caz de persistenta a febrei, antitermicele pot fi administrate alternativ o data la 4 ore, fara a depasi doza zilnica. Dozele trebuie adaptate greutatii si varstei copilului, si vor fi administrate dupa recomandarea medicului, din acest motiv nu ne vom opri asupra lor in acest articol.
    • Administram lichide pentru hidratare (apa, ceai, supa)
    • Folosim metode fizice de scadere a temperaturii corporale (impachetari cu un scutec sau un prosop de bumbac inmuiat in apa calduta, la temperatura pentru baie – 37-38oC - impachetam copilul de la sub-brat in jos).
    • Nu este indicat sa folosim pentru impachetari solutie de otet sau de alcool sanitar – existand riscul absorbtiei cutanate, a alergiilor sau a inhalarii vaporilor si iritarii cailor respiratorii superioare.
    • Nu este indicat sa plecati de acasa cu copilul febril fara a-i administra in prealabil un antitermic, chiar daca va indreptati catre medic sau catre camera de garda a unui spital (in drum spre spital temperatura poate creste mai mult si copilul poate prezenta convulsii)
    • Administrarea antibioticelor fara o indicatie medicala nu scade febra, nu scurteaza perioada de boala si nu previne suprainfectia bacteriana in cazul infectiilor virale, dar poate duce la selectia germenilor rezistenti.

    Cand anuntam medicul?
    • In cazul bebelusilor mai mici de 3 luni – consultul pediatric este imperativ, pentru ca de cele mai multe ori febra la aceasta varsta anunta o infectie severa.
    • In caz de persistenta a febrei mai mult de 3 zile, in ciuda tratamentului antitermic administrat correct.
    • Daca se asociaza alterarea starii generale, somnolentafrison, varsaturi, convulsii febrile este necesar consultul medical de urgenta.

    Autor: Dr. Dana Mihalache - medic specialist pediatru

    Programul la pediatrie in clinica noastra este zilnic intre orele:
    8.00-10.00, 14.00-18.00.
    Pentru programari contactati call center la numarul 0339(919)

    Tweet
    Sus