Website-ul clinica-medicala-westclinique.ro utilizeaza cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor

Home

Adenomioza

    Adenomioza este termenul dat la starea care implica prezenta de tesut endometrial (mucoasa uterina)  în stratul muscular uterin. Nu este sigur ce anume cauzeaza aceasta conditie, dar aceasta poate duce la o serie de tulburări menstruale.

    Mucoasa uterului este numita endometru. Acesta este un tesut moale care protejează o creştere fătului în interiorul cavitatii uterine. O serie de cauze pot  duce la ruperea acestui strat de  tesut, determinand endometrul să vină în contact cu miometrul. Acesta este numele dat stratului muscular uterin. În cazul în tesutul endometrial si singele menstrual vin în contact cu miometrul acestea vor deveni incluse in peretele uterin. Acest lucru poate provoca dureri intense la menstruatie si  pe perioade mai lungi decat in mod normal.



    Femeile care prezinta două tulburări menstruale pot  suferi de adenomioza. Dismenoree este numele dat la starea femeilor care se confruntă cu dureri în timpul perioadei menstruale. Majoritatea femeilor vor avea această condiţie in mod normal pentru ca musculatura uterina se contracta in timpul menstruatiei, provocand durere. Dar dacă această durere este mai severă decât în mod normal, aceasta poate sugera o problemă. Ar putea fi un rezultatul adenomiozei. Menoragia reprezinta perioadele menstruale mai lungi şi mai grele decât de obicei. Acest lucru poate fi cauzat de o serie de condiţii, dar dacă pacienta se confruntă în acelaşi timp si cu dismenoree, ea poate suferi de adenomioza.

    Această condiţie este foarte similara cu endometrioza. Este adesea dificil pentru un specialist sa faca diferenta între cele două conditii. adenomioza poate fi cauzată de orice care provoacă traumatisme la nivelul mucoasei uterului. Acest lucru poate include o intervenţie chirurgicală, sarcina sau chiuretajul uterin.. S-a constatat că această condiţie este agravată de estrogeni. Femeile care produc cantităţi mari de acest hormon, şi cantităţi mici de progesteron poate fi sensibile la această condiţie.

    Daca nu este tratata, afectiunea poate duce la cicatrici şi disconfort. Progesteronul poate echilibra productia de estrogeni, si amelioreaza simptomele date de adenomioza. Dacă problemele persistă, o operatie de histerectomie este singura modalitate de a vindeca complet aceasta afectiune.

    sursa: www.ginecolife.ro

    Tweet
    Sus