Website-ul www.clinica-medicala-westclinique.ro utilizeaza cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor

Home

Abordul laparoscopic in operatia de eventratie

Abordul laparoscopic in cura chirurgicala a eventratiei (hernie incizionala) reduce rata de recurenta la mai puțin de 5%, fata de peste 30%, in interventiile clasice și reduce condiderabil durerea postoperatorie si timpul de recuperare.

CLASIFICARE HERNIILOR

Hernia poate fi definita ca o simplă gaură (defect), care permite protruzia unui organ sau alte țesuturi prin ea, fie în zona abdomenului, peretele abdominal sau diafragma. Aproape 75% dintre hernii se produc in zona inghinala (hernia inghinala). Restul apar fie în interiorul abdomenului, din cauza unei gauri in diafragma care permite unei parti din stomac să iasă în sus în piept (hernie hiatala) prin ombilic (hernie ombilicală), în linia mediana a abdomenului între buric și stern (hernia epigastrica) sau prin orice incizie chirurgicala făcuta anterior, prin peretele abdominal care nu reușește să se vindece complet (hernie incizionala – eventratie).

CAND SI DE CE APARE EVENTRATIA?

Pacientii care au suferit o interventie chirurgicala abdominala pe cale clasica (deschisa) au șanse de 15% sau mai mult de a dezvolta în cele din urmă o hernie incisionala (evntratie) prin locul inciziei .

Sanse mari de a dezvolta o hernie incizionala au pacientii supraponderali (obezi), pacientii cu diabet zaharat sau cu boli respiratorii (tusitori cronici) sau cei cu infectii postoperatorii. Singurul tratament in cazul acestei patologii este cel chirurgical.

CUM SUNT DIAGNOSTICATE EVENTRATIILE?

Cel mai adesea, pacientul observa umflatura și merge la consultul unui medic chirurg. In urma consultului, se pune diagnosticul de eventratie, fiind foarte putine cazuri in care este nevoie de investigatii suplimentare (ecografie, CT).

CARE SUNT SIMPTOMELE?

Primul lucru pe care il observa pacientul este o umflătură moale sub piele, de obicei, sub sau adiacent inciziei postoperatorii. Cele mai multe dintre aceste hernii sunt fie nedureroase fie produc o durere surda intermitenta, mai ales după activitatea fizica. Majoritatea sunt, de asemenea, “reductibile” (conținutul herniei poate fi împins înapoi in abdomen, spontan). Dacă hernia este reductibila, umflatura se poate micsora sau poate sa dispara atunci cand pacientul sta in pozitia culcat.

DE CE SE OPEREAZA EVENTRATIILE?

Nu există nici un alt tratament nechirurgical acceptat pentru o hernia incizionala, iar fara tratament chirurgical nu o sa dispara. Eventratia se poate dezvolta lent, pe o perioadă de săptămâni sau luni sau poate apărea brusc după orice activitate care crește presiunea din interiorul abdomenului (cum ar fi de ridicarea de greutati sau încordare sau crize de tuse). În general, aceste hernii devin mai mari cu timpul. Hernia incizionala reductibila poate evolua la incarcerare sau strandulare (complicatii redutabile). Acestea sunt motivele pentru care se recomanda interventia chirurgicala dupa diagnosticarea herniei incizionale .

IN CE CONSTA INTERVENTIA LAPAROSCOPICA?

Chirurgia laparoscopică a oferit o alternativa superioara operatiei si s-a demonstrat ca reduce semnificativ rata crescuta de recurență (recidiva, reaparitie).
Dupa ce pacientul este anesteziat (anestezie generala), interventia incepe prin realizarea a trei miniincizii, se realizeaza pneumoperitoneul (se introduce CO2 in caviatea abdominala pentru o vizualizare buna si pentru a avea camera de lucru), se introduc instrumentele de lucru si un laparoscop (un instrument care are o camera video si o sursa de lumina). Se repereaza sacul de eventratie care este tras in cavitatea abdominala iar defectul peretelui abdominal este acoperit cu o plasa ce impiedica sacul de eventratie sa iasa. Dupa pozitionarea plasei, aceasta se fixeaza cu capse resorbabile si cu cateva fire transparietale, instrumentele se scot, iar inciziile se sutureaza. Aceasta interventie chirurgicala, de obicei, nu necesita drenaj.
Interventia laparoscopica trebuie sa includa cateva etape obligatorii: sutura defectului (gaurii) parietal, consolidarea peretelui cu o proteza (plasa) – trebuie sa aiba greutate mica, sa fie usor de manevrat si sa fie special conceputa pentru acest tip de operatie – dublu fatetata, material compozit, plasa trebuie sa acopere defectul parietal si sa fie la aproximativ 5 cm de acesta, in toate directiile.

EVOLUȚIA POSTOPERATORIE

Dupa terminarea interventiei chirurgicale, veti sta aproximativ doua ore in salonul postoperator, dupa care veti fi dus in rezerva dumneavostra din sectia de chirurgie. Durerea postoperatorie este net inferioara interventiei clasice, dar exista (este intensa in primele 24 ore de la interventie si este cauzata de agrafele resorbabile cu care se fixeaza plasa). Cei mai multi pacienti vor avea doar trei mici incizii (prin care au fost introduse instrumentele laparoscopice). Aceste incizii punctiforme sunt, de obicei, pe partea lateral-stanga a abdomenului. Majoritatea pacientilor stau internati o noapte in spital. Controlul postoperator va fi la 7 zile de la externare.

Domnul doctor Gabriel Matei (medic specialist chirurgie generala) va fi disponibil in clinica noastra la sfarsitul acestei saptamani (17-18 mai)
Pentru programari sunati la 0339919