Website-ul www.clinica-medicala-westclinique.ro utilizeaza cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor

Home

Abordul laparoscopic in hernia inghinala

Abordul laparoscopic al herniei inghinale se poate face in doua moduri: transabdominal preperitoneal (TAPP) sau total extraperitoneal (TEP)

ABORDUL TRANSABDOMINAL PREPERITONEAL (TAPP)

Interventia chirurgicala se efectueaza sub anestezie generala. Dupa ce pacientul este anesteziat, interventia incepe prin realizarea a trei mini-incizii, se introduce laparoscopul (care contine o camera video si o sursa de lumina), iar pe celelalte doua se introduc instrumentele chirurgicale.

Se repereaza sacul de hernie care este introdus in cavitatea abdominala iar defectul peretelui abdominal este acoperit cu o plasa de intarire (care trebuie sa fie de aproximativ 15/15 cm, neresorbabila, biocompatibila si usor de introdus), care este fixata cu ajutorul unui aplicator de agrafe resorbabile (SorbaFix, Abstack). Se verifica hemostaza (daca nu exista sangerari), se scoate CO2 din cavitatea abdominala, sutura miniinciziilor cu fir resorbabil.

ABORDUL EXTRAPERITONEAL TOTAL (TEP)

Interventia chirurgicala se efectueaza sub anestezie generala. Dupa ce pacientul este anesteziat, interventia incepe prin realizarea a trei mini-incizii, se introduce laparoscopul (care contine o camera video si o sursa de lumina), cu care chirurgul va incepe disectia spatiului properitoneal, iar pe celelalte doua se introduc instrumentele chirurgicale (foarfeca, pensa, etc.), se identifica defectul si sacul de hernie care se reduce si in urmatorul timp operator se introduce plasa de polipropilena care se fixeaza. Se verifica hemostaza (daca nu exista sangerari), exuflatia (scoaterea CO2 din cavitatea abdominala), sutura miniinciziilor cu fir resorbabil.

Complicatii intraoperatorii posibile: leziuni ale anselor intestinale, vezicii urinare, vaselor femurale, epigastrice inferioare si gonadale, hemoragii la portile pentru trocare, emfizem subcutanat, pneumomediastin, pneumotorax, prinderea unor filete nervoase in elementele de fixare ale protezei.

AVANTAJELE ABORDULUI LAPAROSCOPIC

  • durerea postoperatorie este mai redusa
  • timpul de revenire la activitatile zilnice este mai mic
  • ratele de recidiva sunt mai mici
  • rezultate estetice superioare
  • durata de spitalizare redusa
  • risc de infectii postoperatorii diminuat
Domnul doctor Gabriel Matei (medic specialist chirurgie generala) va fi disponibil in clinica noastra la sfarsitul acestei saptamani (17-18 mai)
Pentru programari sunati la 0339919